Boderne

”Boderne” er navnet på Danmarks ældste rækkehusbebyggelse, der kan dateres tilbage til begyndelsen af 1400-tallet, altså en ægte middelalderbebyggelse. Der var i alt 12 lejemål i Boderne. Et lejemål bestod af en lejlighed i tre etager.

“Boderne” har været anvendt som boliger frem til 1960’erne, hvorefter Næstved Museum benyttede “Boderne” som museumsbygning. “Boderne” ejes af Næstved kommune, der i dag har stillet den flotte bevaringsværdige bygning, med de mange smukke rum, til rådighed som et borgerstyret kulturhus (fra 2021) – og altså også for ”Næstveds Søjler”.

Velkommen til Næstveds middelalder!
Der er gratis adgang.

Boderne

I, og omkring, Boderne har du mulighed for at se, høre om og prøve en masse spændene ting fra middelalderen. Der er salgsbod, foredrag, historiske bøger og meget mere. For præcise tispunkter samt hvilke dage se vores program.

Her kan du se hvem der hører til i og omkring Boderne:

 • Festivalens informations- og salgsbod
  På festivalpladsen er der en infobod, hvor man kan få oplysninger om program, tidspunkter, hvor toiletter er, hvad Middelalderkultur er og hvor det er, hvornår der er optog, og m.m. man kan gfå et program, og så kan man selvfølgelig altså få en sludder.

  Vi har også en salgsbod: her kan børn købe en trædolk (25 kr), et træsværd (30 kr) , et skjold (30 kr),man kan også købe en kæphest til en tyver.

  Der er også mulighed for at erhverve de mønter (Witten) , der er kopier af mønter, der blev slået i Næstved i 1402.

  En enkelt koster 10 kroner, i en lille fin  kassette koster den 25 kroner. Der også mønter i poser med hhv 5 i  (40 kroner). Og en med tre i (20 kroner).

  I salgsboden kan man også købe vand (20 kroner pr. flaske) .

 • Mogenstrup kildelaug
  Mogenstrup Kildelaug  byder på Kildemarkeds-pandekager og så er der middelalderlege for børn og barnelig sjæle.

 • Næstveds handel i middelalderen v. Miguel Islund
  I middelalderen var Næstved en af Sjællands største købstæder, hvor handel med ind- og udland var hele byens eksistensberettigelse.

  I Boderne fortæller købmændene fra gruppen NON NOMEN om handel i middelalderen og fremviser både eksotiske varer som silke og krydderier, men også dagligdags ting som korn, klæde, sværd og salt. 

  Udover fysiske varer importerede man også viden og mode. Dette kan opleves både på formidlerne og på mannequiner iklædt dragter fra forskellige perioder i middelalderen.

  Som noget helt unikt er der også mulighed for at se enkelte originale middelaldergenstande fra udgravninger i området ved den fritlagte Suså.

 • Historia Dania – Skyd en drage og lav et skjold

  I det ene telt, er der en lettilgængelig formidling, for børn og voksne, om våbenskjold. Efterfølgende kan man designe sit eget personlige våbenskjold og ”klippe/klistre” det ud af farvet karton.

  Ved det andet telt kan småbørn ”skyde dragen” med en armbrøst. Der er også et par udklædningsdragter så børn kan ”klæde sig ud” som ridder og drage (forældrene tager gerne fotos).

 • Rene Møntmester – Slå mønt
  Man kan hos møntmester Rene få lov til at ”slå” en middelalder mønt, som den der blevet slået i Næstved i 1402- det foregår med en hammer, og den mønt man slår kan man tage med sig med hjem- det er gratis.

  Det er måske mest for børn- men voksne er også meget velkomne.

  Rene finder man foran Boderne.

 • Bog & Ide – Middelalderhistoriske bøger
  Byens boghandler har fundet historiske bøger frem om middelalderen- og sikkert også et godt køb om Næstveds historie, som man kan erhverve for en fornuftig pris. Boghandler Lange finder du lige inden for i Boderne.

 • Mikkel Langbue fortæller
  Det er rablende skøre og fantastiske fortællinger som Mikkel kan præstere om Mideelalderen- måske skal du ikke tro på det hele? men gale og underholdende er  de.

  Mikkel finder du lige mellem Boderne og Sct.Peders kirke- der vil være bænke, men fortællingerne er i øejenhøjde…!

 • Repair Café
  Repair café har åbent i Boderne lørdag d 10/6 fra kl. 12.00 til 18.00. Her kan du få repareret tøj, smykker, bælter,  m.m.m. samt få slebet knive i bedste middelalderstil- og så serveres der ovenikøbet kaffe og kage til.

Vi ser frem til at se jer d. 9.-11. juni!

Se program